Historie gildy Sons of Liberty od jejího vzniku do března 2008

Čus klacíci,

 

jelikož se doma jako správný dekadentní požitkářský povaleč nudím, napadlo mě vyrobit věc vpravdě unikátní- zachycení historie gildy v postupném časovém spektru od vzniku, vývoje, přes současný stav, až po plány do budoucna. Jelikož na tomto projektu působíme jako gilda od května 2007, věřím, že následující text bude mít co nabídnout, a naší zavilí nepřátelé se o nás dozví možná i něco víc než jen trapnou a ohranou negativní kampaň vedenou ze závisti konkrétními jedinci, které zabijeme v herním světě a oni to nepřenesou přes jejich útlocitnou dušičku. No, konec omáčky, jdeme k věci:

 

 

Březen 2007

 

Začal bych s datováním zde, z důvodu mého začátku s touto hrou. Bylo nebylo, v březnu před dvěma roky za mnou přišel Burito, kterého už přestalo bavit (po pěti letech) krmit nenažrané počítačové společnosti jeho penězi za jejich ORIGINÁLNÍ produkty, a okusil chuť něčeho co je zadarmo, za co neplatí, a ba co víc, je to multiplayer!

Tudíž si stáhl hru World of Warcraft ve verzi 1.12.1 a vydal se cestou spravedlivého paladina na dnes už neexistující český server Silvermoon. Přestože Burito, můj kamarád od dávných dob gymnaziálních, byl dycky samotář, zastesklo se mu alespoň po té virtuální společnosti jeho reálných souputníků, a proto nelenil, a snažil se uvrtat další dvě zbloudilé duše do této hry- moji a Pijerovu.

Burito: (představte si rozvážný, dunivý hlas) Papineee, mám zajímavou hruuu… jmenuje se Wooorld of Waaarcraft a hraji ji na českém freee serveru Silvermooon!

Papin: (představte si znuděný, nezaujatý hlas) Burito, mně se nechce začínat už žádná pitomá hra, stejně si myslím že WoWko je kopie Warcraftu III a na zabugovaným zadarmo serveru, to na to dlabu.

Jenže jsem nedlabal. Viděl jsem tuto prokletou gamesu na nadupané mašině páně Buritova, a když sem koukal, co to umí, tak mě to zaujalo, a už sem šupajdil s pěti dvdčkama k sobě domů to instalovat, stejně jako Pijer, takže někdy na konci března se ve hře objevil human female blonde so damn sexy&hot mage Venom simultánně s ultrapravicovým plešatým alkoholickým priestem Wolfwoodem. Když jsem se bez hnutí koukal na úvodní animaci, která mě přes malebné městečko Stormwind zavedla až do Nortshire Abbey, startovní lokace lidské rasy, a už uvnitř té animace jsem viděl pobíhat Pijera, jehož zmatený pohyb připomínal kličkování mravenců na pánvi a zoufalé výkřiky Papinééé, jsi túúúú? 😀

Takže tímhle začíná naše herní kariéra, zatímco my za první den dáme lvl 10, Burito má už 55 nařachance jménem Hammerhand.  O dva týdny později má Pijer stále 10 (nebaví ho expit) Burito 57, a Papin, kterého tato fantasy ničemnost totálně pohltila, 60 L

 

Duben 2007

 

Stáváme se členy gildy <Sentinels of Azeroth> kterou vedou human warloci Burlak a Tesák. Díky mému rapidnímu vzrůstu co se týče levelu mi je brzo udělena funkce oficíra s rozsáhlými pravomocemi. Současně máme dostaveníčko s našimi kamarády, které jsme poznali na Maltě a od té doby dva roky neviděli, a vlastně náhodou jsme na sebe zpátky nalezli kontakt, a v hospodě jim vzrušené vypravíme o WoWku, a netrvá dlouho a naše alianční řady rozšiřuje human mage Zavulon a Night Elf druid Prekel. Jelikož Pijera stále nebaví expit, a já mám 60, která úspěšně progressuje s jinými šedesátkami BWL, Zul’Gurub, Ahn’Qiraj a Naxxramas, ale když nejsou raidy, nemám co dělat, samaritánsky se ujímám Pijerkova osiřelého plešatého násosky, a expení s bráchama Zým a Prekym patří mezi mé nejsilnější zážitky z celé hry… Zhruba na konci dubna přibíráme do gildy Zýho spolužáka a kamaráda Artyho, který si také vybírá mága, a loguje se pod jménem Artreator. Náš raid ve

tři ráno, kde z lokace Darkshore jdeme až do OG, abychom tam zabili tři guardy, lítáka, a vítězně se odlogovali, samozřejmě musíte brát v potaz, že já jsem jediná 60, zatímco Arty je lvl cca 20, a Zý s Prekym asi 35, takže guardi po nich jedou jak slepice po flusu a všichni si opakovaně zakouší trpkost úmrtí na nepřátelské půdě.

Duben je také měsícem, kdy se nám podaří přilákat další duši, určitě zdejšímu čtenářskému spektru nemusím hlouběji představovat našeho Adama (Enwara), mého kamaráda už do základní školy, který se této hře statečně bránil, a zatvrzele tvrdil, že to hrát nebude, bo by ztratil “skill” v Counterstriku (na ten jsem ho mimochodem taky naleptal já) Adámek si také vybral humana paladina, a začal nadšeně drvit s námi. Na tomto serveru také působili někteří ze současných členů projektu Might and Magic- Adamův kámoš Satyricon, dva ze Zákupáků (později o nich bude ještě řeč) Zizun a Jerseyk, kteří měli také šedesátky, (prý tam byl už tenkrát i Gloony, ale o něm nic nevím) a také humanka mage, která tenkrát hrozně dělala do Adama, teď dělá pro změnu do rádia a do Sealu- Averil. Bohužel nad naším milovaným Silvermoonem se začaly stahovat temné mraky, admin se stěhoval, a rušil to, a naše postavy byly převedeny na server BloodRise. V této době už začíná sílit Pijerův hlas, který volá po osamostatnění naší chlastparty ze Sentinelu, a založení vlastního spolku, bohužel než to stihneme zrealizovat, server Silvermoon oficiálně končí.

Květen 2007

Lagy, pády, malá komunita, několik dnů offline bez vysvětlení a naše první samostatná gilda. Tak by se dal charakterizovat tento jediný měsíc, který jsme strávili na tomto serveru. Založili jsme zde gildu <Alcohol Tobacco Group> – zkráceně ATG, která byla pramáti pozdější <Sons of Liberty> Guild master jsem byl já, oficíři Pijer, Burito, Zý, Prekel a Adam, a členy si moc nepamatuju, ale bylo jich určitě míň než počet osob ve vedení 😀 resp. brali jsme téměř každého hráče z bývalého Silvermoonu.

Červen 2007

 

První měsíc našeho působení na projektu MaM – na staré 1.12.1. Musím se přiznat: děsně nás to nebavilo. Nebyli jsme zvyklí na takový počet expů, na tolik hráčů, na nadávky, spamy, patetické prosby ani další nešvary, které jsme v prvních dnech na serveru vídali. Od Nese nám bylo slíbeno převedení postav s určitým levelem a obnosem goldů, takže já sem místo lvl 60 dostal cca 40 a zbytek doexpil. (Pamatuji si, že ten lvl up mi dával létající goblin jménem Esaras 🙂 Nicméně hra zde nás tuze nebavila, a aby jsme to patřičně demonstrovali, šli jsme vždycky do trade centra, kde byl přísný zákaz zabíjeni, a zabíjeli jsme tam 😀

Otázka o naší wow budoucnosti na sebe nenechala dlouho čekat, a v hospodě jsme se kolektivně usnesli, že esli do toho máme ještě jít, tak jedině s datadiskem. Šli jsme tedy na druhý server pod hlavičkou MaM (pozdější Equilibrium) kde již byl datadisk, a zde si Burito zakládá palacha Daedron, já warlocka Eskarine, a Pijer opět svého lysohlavého Wolfwooda. Sice s Buritem vyexpíme chary, ale jsme zde noví, v raidech se nechytáme, a jelikož chceme založit vlastní gildu, která bude moci chodit raidy, Burito si bere dwarfa warriora jménem Khazdin, a já, aby byl healer, si beru druida, pod jehož nickem mě tu znáte na fóru- UnderHerWill. Opět se nám daří přilákat další kamarády, jmenovitě to je bývalý spolužák z gymplu Vojta s drenejským mágem Hiro, dále jeden z mých nejlepších přátel a taktéž člověk kterého znám od gymplu- Bláža s roguem Shadowcurse a jeho spolužák Mára s trpasličím hunterem Rughar. Zý má dal warlocka Zavulon, a Preky má dal svého druida. Tito lidé tvoří páteř nově vzniklé, naprosto neznámé, a početně velmi skromné a hlavně ČISTĚ ALIANČNÍ gildy jménem <Sons of Liberty> Bohužel na konci června server projde wipem (doteď nezapomenu na Zýho smsku, kde naznačuje, že se asi jedná o špatný vtip) a všechny naše postavy jsou OPĚT v loji, chuť hrát opadla na bod mrazu, a my se rozhodujeme, co vlastně bude dál, jestli vůbec něco.

 

Červenec 2007

 

Zý je zhnusen, už nechce dál u toho marnit čas, Prekel kupuje full t3 na shamana, Já a Burito máme do dvou dnů sedmdesátkového wara, resp. druida-tak jako předtím, Mára jde do mága, Pijerek opět do priesta, Vojta mění mága za roguna, Bláža roguna za paladina, zatímco paladin Adam dál zůstává na serveru Bloodrise.

 

Škatulata hejbejte se a my jedeme na novo. Gilda <Sons of Liberty> povstává jak fénix z popela, a nakonec i toho Zýho ukecáme, když se podvolím, že mu toho warlocka vyexpím alespoň na šedesátku. Píše se červenec dva roky zpátky, a my místo abychom se pařili na koupáku se paříme u komplu, místo abychom proháněli baby, proháníme bossíky v 5-man Outland instancích, místo abychom objevovali zákoutí letní přírody, objevujeme zákoutí t4 a t5 raid instancí. Fuj, hanba nám.

Na serveru jednoznačně dominuje gilda Polobozi, o nichž se pološeptem šíří závistivé historky, jak mají equip od GM, jak jsou skvělí, neporazitelní, arogantní. Taky si to jednou zažijeme, ale v této době je to vzdálená, mlhavá a téměř utopická budoucnost. Naše gilda jede stále v komorním složení, a vystačí si sama pro sebe, maximálně občas si zajdeme nějaký public world raid. Do našich řad vstupují legendární zákupáci – Gloon, Dřevin, Zizun a Jerseyk, které jsme znali už z dob předchozích. Správná parta kluků, která se nevyhýbá dobré srandě a dobrému pivu, proto tak rychle zapadnou, a stávají se nedílnou součástí gildy, která si sama raiduje jen tak pro radost staré instance typu Zul’Gurub (kde Papin chce pruhatého tygra a Pijer překřti hlavního bossa na Ájina fotra :D) Také přijímáme čtyřčlennou polskou stafáž v čele s human paladinem Muotem, se kterým zažijeme hafec srandy v guild chatu při květnaté anglické konverzaci. Dále bereme warlocka Mayu a roguna Tiu, což jsou vlastně první horďáci v gildě.

 

Srpen 2007

 

Tento měsíc by se bez zbytečné hyperboly dal nazvat jako přelomovým měsícem pro naši gildu. Je nás sice pořád málo, ale vystačíme si, hráči které si pamatují z této doby, jsou Darkthrone, Dorotka a Torlof. Máme už docela slušný equip, five man instance prochozené, repka taky je, takže si zhruba na začátku měsíce srpna zakládám stejně jako předtím na Silvermoonu mága, jemnou bloodelfí blondýnku s rajcovním copíkem, vytvořenou a pojmenovanou podle mojí tehdejší literární inspirace. Když jsem pomalu expil svoji Verču, nikdy mě nenapadlo, že tato postava nepřímo nastartuje horďáckou revolucí v celé gildě, stejně jako jsem nepřemýšlel nad tím, že jméno mého mága bude jedněmi vyslovováno s trpkou nenávistí, zatímco druzí (většinou ti, co mě poznají) mě berou za fajn kámoše. Taky mě nenapadlo, že sličná blood elfka bude moje poslední postava, za kterou hrají od jejího založení až do dob současných. Tento měsíc je také ve znamení prvního srazu MaM projektu, který se koná v Brně, a kde je náš přítomných okolo čtyřiceti, z toho naše gilda je s počtem pěti členů (Já, Burito, Zý, Prekel, Pijer) nejpočetnější gildou na srazu. Zbožné hledíme na velitelský stůl, kde hřadují pro nás zatím neznámé, nedotknutelné a autoritativní postavy Nese, Apendixe, Qwertse, a Esarase, zatímco budoucí vlastník projektu Demonicus sedí vedle nás jako řadový hráč a vesele s námi rozpráví. Na srazu si zajistíme slušné renomé, jelikož se tam docela nameteme, a nameteme i Nesova kamaráda, kazatele Petra, a naše gilda se drží na celém srazu až dokonce, spolu s mágy Folornem a proradným bugerem Flustikem.

Hned po srazu se k nám do gildy přidává ElDiablo a Demonicus za svého tauren wara. Současně kupuju VIP, takže moje Verča nahrabe t5 equip za pár dnů, a při eventu, kdy je

poprvé na serveru představen Illidan, kterého v aréně ničí 40 hráčů, vyhrávám luckersky t6 chest ještě jako mizerná šedesát vosma 😀 Bláža podpoří horďáckou část gildy založením své nejznámější postavy – warriora Sheesha , zatímco Zý se snaží doexpit svého warlocka, ale je v honor holdu reskillován dvě hodiny v kuse proradnou blood elf full equipped rogunou jménem Kanec, kterého jsme celá gilda kolektivně nenáviděli.

 

Září 2007- Prosinec 2007

 

Tato čtyřměsíční doba se dá označit jako první zlatý věk gildy. Gilda SoL se dostává do širšího povědomí veřejnosti, a postupně se k nám připojuji známí hráči jako Banished, Kristin, a Aert, dále renesanční člověk ovládající všechny postavy- Addis, nebo kontroverzní, avšak výborný hráč Desp/Up, z Bloodrisu, který nikdy neměl budoucnost, KONEČNĚ získáváme zpátky našeho Enwara, z ofi se vrací Saty za postavu Shadowdeath, jako úplného nováčka přijímáme do gildy priesta s ještě neznámým jménem- Kharexe a pod naše křídla také bereme jednu z největších legend celého projektu, výstředního komika a prodejce setu, Netherdraků (nejsou soulbound!!) plánku do BT, a podobných ptákovin, Raula, který ale předtím než ho nabereme zažívá tuhý reskill po celém kontinentu, ale už jen tím, že to celé bral s humorem a nikdy ani slovem nám to nevytkl, si získal naše sympatie.

Naše akcie na serveru stoupají rapidním způsobem, gilda Polobozi už nejsou pouze astrálními a nedotknutelnými legendami Equilibria, ale rovnocennými parťáky v raidech, a uskupení SoL a Polobozi válcuje bez výjimky všechny dungy. Členy SoL se také stávají otec se synem- oba paladini, jeden drenej, jeden blood elf, alias Olaf a Zarroc, stejně jako human priest Acheron, bráchové Jack a Sena, blood elfka Allekto, tehdejší icq helper a správňacký násoska Harexkal, nebo gnóme mage Fibin. Za tuto časovou jednotku čtyřech měsíců si všichni nabereme tolik equipu, že už to ani kam cpát nemáme, a stejně jako jsme s gildou Polobozi ničili dungy, začínáme se angažovat i v PvP. Po boku legend jako Kanec, Shia, Tob, Bob, Point, Zemo, Avenger a dalších si začínáme i my pozvolna budovat určitou PvP reputaci našich postav, a po pár měsících ustavičných nájezdu na hlavní alianční město už si alíci začínají pamatovat mého arcane/fire mága jako předzvěst jepičího života pro opoziční hráče. Přestože by se mohlo zdát, že gilda se začíná odklánět od původního aliančního konceptu, není tomu tak. Prvotní pvp reputaci si totiž budujeme v Tanarisu, což je místo kde se skutečně odehrávalo svého času spoustu bitek, a věcné ho kontrolovala horda. Stačil však jeden organizovaný gildovní raid, a Gadgetzan se do pěti minut hemžil soláckými alíky stejně bezpečně, jako se o pár vteřin později hemžil world horďáckými vulgarismy. Do aliančních řad v této době přijímáme skvělého mága Minibaby. Cirka v listopadu se Pijer rozhoduje, že by zkusil něco nového, a doslova přes noc se nám podaří vyexpit mága, kterého teď už zná taky kdekdo- zrzavou bloodelfku Visas. Kolektivním úspěchem celé gildy je také zvýšení reputace u Blažova wara v Blažové nepřítomnosti na úroveň, dovolující mu tvorbu epic socketu. (Kde do této doby držel monopol Shia)

Předposlední zmínka, vázající se k tomuto období se bude týkat začátku chození battlegroundů, který tenkrát šel pouze 5 na 5 a ve složení Já, Shia, Zemo, Kanec a Bani jsme ovládali scénu a často jsme museli alianční hráče přesvědčovat několik hodin, aby proti nám nastoupili. Většinou si dali říct právě alianční Soláci, kterým prohra nevadila (Živě si pamatuju, jak jsem lovil Prekela po celém BG v jeho t3 resto setu: D ) Úplně poslední zmínka a zároveň nejdůležitější fakt, který nás za celé ty 4 měsíce potkal, bylo přijmutí dwarf warriora jménem Gotrek, ve kterém jsme kromě obětavého a ochotného hráče našli i skvělého kamaráda a jednoho ze základních pilířů celé gildy, ať už myšleno ve hře, nebo na SoL srazech.

 

Leden-Únor 2008

Na silvestra vydáváme první prezentační video gildy, kde jsou kromě představení členů i funny screeny ze hry, stejně jako fotky SoL ladies, portrétů tvůrců videa v černých kuklách a závěrečná fotka dvaceti flašek pod vánočním stromečkem s výmluvným popiskem- this alcohol was consumed in order to make this presentation. Do gildy na Kharexovo doporučení přijímáme neznámého warlocka Notoriouse, který všem na serveru ale brzo ukáže, že je možné ovládat pvp na špičkové úrovni, a přitom zůstat skromný, pomáhat hráčům a nad nikoho se nepovyšovat. Gilda SoL už má v této době silnou reputaci zvláště jako PvP gilda, kdy půlka gildy vesele plení Stormwind, zatímco ve stejný čas Noto a Zý decimují horďáckou populaci v Orgrimmaru. Tato doba je také ve znamení příchodu Zul Aman patche, mazání lifetime kills (sbohem mých 10 000) a rozpadu gildy Polobozi, takže SoL se rázem stává gildou s nejdelší dobou působnosti. Zatímco pár hráčů jako Shia, Bob a Tob se přesunují na sesterskou Anathemu, naší gildu obohacuje pako Kanec, na kterého jsme od reskillu nebohého Kubika již dávno změnili názor, a druhé pako Drak, rozšafný kořala a super člověk, a přijímáme i samotného guildmastera polobohů Pointa. Únor je také měsícem druhého srazu projektu, kde je gilda SoL zastoupena v neuvěřitelném počtu dvaceti lidí.

Březen 2008

První oficiální SoL sraz, který se koná v Praze, v naší domovské putyce- Skanzenu. Je jak jinak než nezbedný, a kromě tradičních pražských harcovníků se ho účastní Gotrýsek, Raul, Olaf, Zarroc a Kanec se svojí tehdejší přítelkyni Mitinkou. Celková účast je cca 16 lidí.

 

Update: 09.08.2017 – Tento článek jsem otevřel po téměř deseti letech, abych zavzpomínal, doplnil odstavce a diakritiku, a zamáčkl nostalgickou slzu. Bohužel, je to jedna z mála věcí, kterou jsem rozpracoval a nikdy nedodělal, a nyní ani nikdy nedodělám, jelikož si podrobně nepamatuji, koho jsme vzali v Dubnu 2008, co se stalo v září 2009 apod. Sice by se některé věci daly dohledat podle reportáží ze srazů nebo fotek, ale rozhodně by to nebylo takto úplné a podrobné, a tedy by to výrazně slevilo na kvalitě a tento kompromis rozhodně udělat nehodlám. Omlouvám se všem, jejichž jména zde nejsou zvěčněna a kteří nás věrně doprovázeli ještě další více než dva roky online na serveru Equilibrium a dalších téměř 8 let offline na srazech, které v Praze a Brně pořádám.

 

Vaše přítomnost na srazech, Vaše přítomnost v životě Sons of Liberty a jejich členů je mnohem důležitější než v tomto článku. Děkuji Vám za ni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa