Filmová recenze na první díl Hobita

Zdrávas všem klacíkům a námořnickým flundrám,

Jelikož jsem dlouho nemohl nikde aplikovat svoji neukojitelnou touhu po nezřízeném grafomanství, tato recenze, která bude o Ho…bitovi, mi k tomu poslouží úplně skvěle.  Ooo ano, a bude dlouhá. Ooo ano, bude také velmi kritická, což však neznamená, že se mi film nelíbil. Jen mám potřebu říct, že se mi líbil, ale zároveň vypíchnout všechny ty malé pasáže a detaily, za které bych Petera Jacksona nakopal do jeho hobití prdele. Bude to hodně podrobné. Lidí co to neviděli, by to neměli číst, páč tam bude hodně nezbedných dějových spoilerů. Lidi, co to neviděli a ani nečetli, tak to nečtěte už vůbec, nebudete mě potom mít rádi, ale na druhou stranu šetřím vaše peníze, nemusíte chodit do kina, přečtěte si moji recenzi, a jdete třeba na pivo. Se mnou. Fér deal, ne? Ale tak dobře no, vyplatí se na to jít do kina. S titulky. Bez 3d. Proboha hlavně ne dabing. Ok, tak teda k samotnému filmu:

Hobit má být zařazen jako prequel k výpravné saze Pána Prstenů, kterou nejspíš znají úplně všichni. Výhoda Jacskonova hobita je v tom, že se snaží děj samotné knížky více pospojovat s dějem, který přijde v Pánu Prstenů, což je určitě parádní deviza. Proč je ale jedna kniha rozdělená na tři části, tomu vážně nerozumím, úplně by stačily dvě, nevím, co chce dávat do tej třetí, která snad ani není natočena ještě, ale tak necháme se překvapit.

Film začíná skvěle. Stejně jako v Pánu Prstenu a legendární úvodní bitvě Elfů a lidí s legiemi skřetů, i zde je takové okénko do minulosti, které nám ukazuje lidské město Dol a hlavně trpasličí království Erebor, kde si trpasličí žijí nad poměry, mají všeho hodně a toho si všimne Drak Šmak, a řekne si, že ti trpoši se mají tak bezva, a teď se chce mít bezva on, takže přiletí a nemilosrdně anihiluje všechno a všechny. Bohužel draka neuvidíme. Uvidíme jeho stín, jeho plameny, vichřici, kterou udělá křídly, ale samotný drak, nene, na toho si musíme počkat do nějaké jiné části této trilogie.

Zde se nachází první věc, která je v ostrém rozporu s knihou, a dle mého názoru zcela zbytečně- Thorin, vnuk krále Throra, který později vede reclaim squad zpátky na Lonely Mountain, jasně říkal, že tenkrát přežil jen díky tomu, že se v osudnou dobu příletu draka nenacházel ve městě. Obzvláště zdůraznil, že kdokoliv byl u hlavní brány, neměl šanci přežít. Co myslíte, že je zde: Thorin velí obraně hlavní brány 😀

Je tam s ním i Balin, který vypadá jako junák, zatímco v událostech, které popisuje Hobit, je to starý kmet, kdežto Thorin má ve stejné době první šedivý pramínek vlasů. Nedocházím k jinému závěru, než že Thorin objevil recept na lektvar mládí a s nikým se o něj nepodělil. Je to lakomec.

Nu, ale zpátky k bráně, kde lítá oheň, sutiny a flambovaní trpaslíci. Thorin a Balin samozřejmě přežijí, vyběhnou spolu s ostatními ven, (mám takový pocit, že jsem tam viděl i nějaké trpaslice… všichni si pamatujeme, že Gimli ve dvou věžích říkal, že trpaslíci a trpaslice jsou k nerozeznání, že? Nu, asi na to budu muset jít ještě jednou, abych si to ověřil) a venku na kopečku čeká celá armáda elfů spolu s králem Mirkwoodu Thranduilem, který doutnajícím trpaslíkům ukáže vztyčený prostředníček, otočí to, a odpochoduje zpátky.

Děj se přesouvá do současnosti, kde je starý Bilbo, který vzpomíná na své zážitky z mládí a píše je do knížky, zatímco okolo trotluje Frodo a vyčítá mu, že se Bilbo poslední dobou chová dost nespolečensky. Tenhle flashback k Lotrovi trvá naštěstí krátce, a my se zanedlouho ocitáme na zahrádce Bilba, který je o 60 let mladší a kouří na zápraží z dýmky. Začátek filmu je vůbec velice věrohodně zpracován, některé dialogy jsou dokonce identické s těmi z knihy. Když k nic netušícímu Bilbovi začnou postupně pochodovat trpaslíci a on neví, která bije je to vážně hodně dobře zpracované. Thorin se sice měl na prahu natáhnout s tou poslední skupinou, ale tak tady asi potřeboval nějaké pořádné ENTREÉ, takže přijde s notným zpožděním sám, aby ostatním oznámil, že jeho bratranec Dain na ně hází bobek a v jejích úkolu dobýt zpátky Osamělou horu jim nepomůže. Spoiler alert- Dain je nakonec jediný, kdo jim pomůže.

Takže pokud vyškrtnou chudáka Daina, kdo přijde na pomoc trpaslíkům? Tipuju vojsko z Roklinky, které povede Arwen. Oh, geez.

No dobře, opět je tu hezky prostřih do trpasličí minulosti, kde vidíme, jak se trpaslíci snaží dobýt další ze svých starých království- Morii. Jenže prohrávají, Morii obsazují skřeti, Thror je zabit, a Azog, vůdce skřetů, přežívá, přestože Thorin si myslí, že umřel. Nevím, proč si to myslel, možná proto že i Tolkien ho nechal v knížce umřít. Jackson ne. Jackson evidentně potřebuje dalšího záporáka. Nu dobra. Ale jedna věc mi na tom vážně kruciálně neštymuje: Pamatujete si skřety v Morii v Lotrů? Rachitická, neduživá stvoření, malí, scvrklí, odporní, jejich taktika a umění bojovat bylo na stejné úrovni jako moje znalost matematiky… prostě stáli za hovno. Co vidíme tady? Nařáchlou bandu muskulaturních skurutů, kteří vypadají jako přímí předchůdci Sarumanových Uruk- Hai… To jako… Skřeti obsadili Morii a pak přestali žrát? Nebo KDY se z těchto vazounů staly takové chcíplotiny?

Thorin také dostane klíč od hory, který mu dá Gandalf. V knížce je dobře vysvětleno, kde ke klíči přišel, tady nikoliv. Zbytek je ale super, trpaslici zpívají, sice ta písnička, ze které jsou všichni včetně mně tak udělaní tam není nijak rozšířená, je to dobrý.

Místy to skřípe, ale neva. Dostáváme se k samotnému začátku pochodu trpaslíků, kam se teda po chvilce ranního vnitřního boje připojí i Bilbo. Gandalf se zmiňuje o řádu Istari, prastarém řádu středozemských čarodějů, kde je kromě něj ještě Saruman a Radagast, a dva další, u nichž stařík bezostyšně přiznává, že si nepamatuje jejich jména. Prastarý řád…. Pouze 5 čarodějů…. A on nezná jména dvou? Mají ve Středozemí něco na roztroušenou sklerózu?

Následně se přesouváme k představení Radagasta, podivínského čaroděje, který dostává v knihách nula prostoru, ale zde je mu věnováno docela široké pole působnosti. Radagast běhá po Mirkwoodu, oživuje zraněného ježka, vidí, jak všechno kolem něj umírá, jak zlí pavouci zaplavují jeho milovaný les, a proto nelení a nasedne na saně tažené asi deseti….králíky… ano, králíky… a jede se tomu podívat na zoubek.

Zatímco Radagast se neohroženě blíží na svém králičím spřežení prozkoumat pevnost Dol Guldur, semeniště všeho zla, na jihu jeho milovaného lesa, trpaslíci se setkají se třemi jeskynními trolly. Opět mírná odchýlení od předlohy, přestože tady je to nejspíš kvůli dynamičnosti, a pořádná bitka třinácti trpaslíků s jeskynními trolly je skutečně oku lahodící záležitost. Samozřejmě trollové pak chytnou Bilba, a hloupí trpaslíci raději složí zbraně, místo toho aby bojovali dál, sice Bilbo by přišel o končetiny, ale oni by svého druha nelítostně pomstili v krvavé lázni a vykuchali mílé trolly jako vánoční kapry.

Ne, prostě ne. Thorin a spol. si hodí zbraně k nohám, a třetina trpaslíků se zanedlouho smaží na rožni, kde mají trollové debatu, jak je teda připraví, zatímco Bilbo jim k nelibosti trpaslíků ještě radí, jak nejlépe připravit trpaslíka, protože samozřejmě hraje o čas, aby na konci vylezl Gandalf, praštil holi do kamene, který padne vedví, trollové uvidí slunce, bum, jsou z nich kameny. Trpaslíci ještě nadšeně vylootují jejich jeskyni, Gandalf dostane Glamdring, Thorin si přisvojí Orcrist a Bilba podarují elfí dýkou, které říká Žihadlo (Sting)

Thorinovi se vůbec nechce přes Roklinku, kde sídlí jeho odvěcí nepřátelé elfové, ale skupina brzy potkává Radagasta, navracejícího se z Dol Gulduru, jenž říká, že jakýsi Nekromant to tam ruluje.

Gandalf je velmi překvapen, když o Nekromantovi slyší, zatímco v knížce získává klíč od Hory právě tak, že sestoupí do kobek Nekromanta, a Thrain, otec Thorina, který je tam vězněný mu ho předá. Nekromant samozřejmě není nikdo jiný než Sauron, který pomalu získává svojí původní moc, ohledně toho je tam ještě jeden větší fuck up, ale k tomu se dostanu později. Skupinu samozřejmě pronásleduje tlupa skřetů s vrrrky. To ve filmu vůbec není, ale Jackson chtěl akci, takže tady vidíme, jak trpaslíci běhají jak nadmuté kozy před vrrky a skřety se šavličkami, kteří je honí, Zatímco Radagast a jeho zaječí tahouni se milé skřety snaží svést z cesty.

Jak to končí? Trpaslíci utečou do jakési díry, out of nowhere se objeví (opět) elfové, ale tentokrát se nezachovají jako sralbotky a skřety pobijí. Díra samozřejmě volně pokračuje v jakousi cestu, která vyústí až před Roklinku, tradá!

Thorin je nasranej, ale brzo zjistí, že jediný Elrond dokáže přečíst měsíční runy na jejich mapě, a teda říct jim, co mají dělat dál, pokud se jednou vůbec dostanou k Hoře.

Zatímco se trpaslíci ke své nelibosti krmí elfí zeleninou, opodál se odehrává asi největší režijní fail celého filmu. Jedná se o setkání top managementu „těch, co kopou za dobrý“ ve složení Gandalf, Elrond, Saruman, Galadriel. Toto v knížce nenajdete, ale to mi bylo úplně jedno, naopak jsem byl nadšený, jak tahle scéna divákům více přiblíží linku mezi Hobitem a Pánem prstenů.

První věc- Gandalf uvidí Galadriel, a Galadriel je stále IMMENSELY HOT. Pěkná elfí kočička, přestože je jí asi 10 000 let, pořád vypadá docela k světu. Jenže se dozvídáme, že tenhle meeting briefing brainstorming svolal Saruman, Gandalfův defacto nadřízený v řádu, který ještě nepropadl úplně zlu, ale k silám dobra ve Středozemí začíná být podobně skeptický jako prezident Klaus k Evropské Unii. Když Gandalf uvidí Sarumana, vypadá to jako… nevím, jako když poprvé viděl Balroga, nebo kdyby si udělal rozlučku se svobodou, a právě zjistil, že mu na ní přišla i budoucí tchýně… prostě… show some respect,  dude!

Christopher Lee, který hraje Sarumana je výborný herec, s naprosto jedinečným hlasem, který byl klenotem celého Lotra. Tak jsem se těšil, že uslyším nějaký mravokárný projev, jak ten Gandalf by se měl na ty trpaslíky vykvajznout, a co se do toho vůbec montuje. Jenže Jackson, místo toho aby si vážil, že mu stařičký herec přišel na to natáčení, a nechal ho aspoň na těch 5 minut vyniknout, milého Sarumana nepochopitelně upozadil, on si tam v podstatě blábolí něco o tom, jakej je Radagast divnej patron, a že za to můžou ty houby, co žere (antilysohlávková kampaň?) jeho hlas je naprosto vytlačen, Gandalf ho vůbec neposlouchá, nevnímá, a místo toho si užívá nonverbální konverzaci s Galadriel, která nemluví, ale vysílá mu věty přímo do hlavy. Což je fajn, ta elfí robka má taky sexy hlas, o tom žádná, ale kurva, Christopher Lee!

Takže zatímco Saruman si mele tak nějak sám pro sebe a ani ho moc neslyšíme, Gandalf a Galadriel dělají, že ho poslouchají, ale nezdvořile mluví spolu, Elrond tam stojí a … čumí. Smysl jeho přítomnosti zde nechápu… Asi to bylo něco jako: Víš Elronde, žes byl takovej pašák, a vyluštil jsi ty měsíční runy, jo a taky díky tomu že ti to tu vlastně celý patří, co takhle kdyby ses účastnil našeho top secret meetingu, ale prosím tě, stůj, střihej svýma elfíma ušima, a nic neříkej, jo? Dííík předem kámo!

Gandalf jako BIG PROOF toho, že Středozemi zachvacuje další vlna arcinezbedných malifikací vytáhne Morgulskou čepel, kterou mu daroval Radagast. Protože když Radagast putoval po Dol Gulduru, vrhl se na něj Witch king- největší z Ringwraiths /prstenových přízraků- prostě ti jezdci v kápi ze Společenstva) který tam nejspíš byl proto, aby dělal Sauronovi společnost, aby se chudák nenudil, než teda sesbírá tu svoji sílu. Zajímavé je, že co se týče nekromanta/Saurona- vidíme velice zřetelně lidský obrys, zatímco v Lotru je Sauron hořící oko. No, to se mu ta přeměna moc nepovedla.

Kde je zbývajících osm prstenových přízraků se nedozvíme. Ani se nedozvíme, jak je možné, že se Witch King dostal z Angmaru (své říše) na severu, až dolů do Dol Gulduru za Sauronem. Nejspíš si prostě střihnul delší maraton. Saruman konečně na závěr meetingu dostává trochu více prostoru, veškeré důkazy žertovně bagatelizuje, načež přiběhne nějaký poskok a řekne, že trpaslíci zmizeli.

Další pasáž se zaobírá pochodem trpaslíků přes ostrý skalní masiv, kde po sobě kamenní obří metají šutráky. Celé je to velice dobře natočeno, má to spád, super. Nakonec to zakempí v nějaké jeskyni, ze které samozřejmě Bilbo snaží upláchnout, pač už ho to tu prostě nebaví. Bombur (ten buřt) má pro něj i docela pochopení, a přeje mu vše dobré. Ne tak Thorin, který šmírácky odposlouchá celou konverzaci, a pak za tepla trpoňům nabonzuje jak chtěl Bilbo vzít roha. To od tebe nebylo moc hezké, Thorine.

Zem se propadá, a trpaslíci s ní. Dostávají se do zajetí krále horských skřetů, který sídlí v obrovském jeskynním komplexu, jenž opět vypadá velice dobře. Na rozdíl od toho krále. Ten vypadá jako Abomination z počítačové hry Warcraft III, který šel do mekáče a tam si dal XXL menu a family pack navrch. Hergot, jak může být králem hora sádla co má tři brady? Bilbo se propadá někam do temnoty s jakýmsi skřetem, co ho napadl, zatímco král skřetů rozšafně vypráví trpaslíkům, že Thorinova arch nemesis- velký bílý skřet Azog, stále žije, a dokonce si lajsnul bounty-hunt na jeho vousatou kedlubnu.

Opět přichází Gandalf, aby zachránil situaci. Následující bojové scény ve skřetích slujích jsou ozdobou tohoto filmu, stejně jako Bilbovo finální setkání s Glumem. Glum pobyl na plátně asi 15 minut, a za těch 15 minut výrazně podržel a vytáhl tento film. Jeho roztomilá schizofrenie, jeho šišlání, jeho špatně skrývaná snaha nakrmit se šťavnatým hobitem, který mezitím už našel jeho prsten, jsou… brilantní. Hádanky- super, paráda. Škoda že jsem musel zrovna v téhle části filmu si skočit na záchod, blbej redbull je prostě močopudný non plus ultra. Gandalf na závěr představení ve skřetích slujích sundá toho jejich Big Mac Kinga, trpaslíci se dostávají ven, za nimi s mírným zpožděním i Bilbo. Trpaslíci samozřejmě neví, kde je Bilbo, aby jim Thorin nyní naservíroval ten teplý bonz, že Bilbo jim vrazil nůž do zad a odkráčel středem. Jenže Bilbo si sundá prsten a tradaa, je zase na scéně.

Na scéně je však i Azog se svými patolízaly, kteří neúnavně pronásledují Thorina. Stejně jako v knížce, skřeti a vrrci vyženou trpaslíky na nezbedné sosny. Gandalf provede osvědčenou hmyzí scénku – zavolá si náhodného motýla (nebo nějakého podobného hmyzáka), a pošle ho pro orly, jako v Lotru, když bručí na vrcholku Isengardu. S trpaslíky to najednou vypadá docela nahnutě, jelikož jsou všichni na poslední sosně, jež taktéž vypadá nahnuté. Správně měli skřeti ty stromy zapálit, a u toho zazpívat svůj skvělý pyromanský song, jenže si asi zapomněli doma sirky a zpěvníky, a i když jim Gandalf chce pomoci tím, že po nich hází hořící šišky, oni prostě ty stromy nezapálí, raději je nechají vyvrátit z kořenů vrrky. (Což jde až nějak divně snadno) Někteří už se tak tak drží, zatímco Thorin zcela nesmyslně a nepochopitelné sleze z toho posledního stromu a jde si to na férovku rozdat s Azogem, který ho však na bílém vrrrku deklasuje rozdílem třídy. Supějící, bezmocný Thorin se zmítá na zemi, zatímco Azog pošle jednoho ze svých lokajů, aby mu usekl hlavu, přeci to nebude dělat sám. Tu se na scéně objeví Bilbo, a skřeta odráží, čímž Thorinovi zachrání život, přilétají orli, rozpráší vrrky, Azog utíká, Thorin je zachráněn, Bilbo taky. V knížce sice orlové mluví, tady drží asi bobříka mlčení. Hodí trpaslíky na skálu (Skalbal) odlétají, zatímco všichni se kochají pohledem na vzdálenou Osamělou horu. Na konci nesmí chybět dojemná scéna, kde si Thorin malém škube vousy za to jak se v Bilbovi nestydatě zmýlil. Na závěr je pak putování s kamerou až do trpasličího království, kde se otevře dračí oko! Wau!

Myslím, že část jedna s dějem docela pohnula. Doufám, že zbývající dvě části nebudou zbytečně rozvleklé a roztahané jako sýr na špagetách. Film se mi určitě líbil, přestože někde Jackson „přepisoval dějiny“ a za nepochopitelné nevyužití potenciálu Sarumana by zasloužil jeho holí do kulí. Naproti tomu Glum, krásné lokace, to že se pořád něco děje (někdy až moc- narozdil od předlohy kde prostě trpaslíci putují a putují, tady v podstatě pořád s někým bojují nebo utíkají) dále herecké výkony a obsazení, to byla paráda. Trochu se bojím, aby Jackson nešlápl tak trochu do nazgûlího hovna s tím choulostivým propojením Hobita a Sauronova vzestupu k moci. Doufám, že ještě uvidím Galadriel, a naopak neuvidím Arwen. Ne, že by se mi nelíbila Liv Tyler, naopak, ale v Hobitovi prostě nemá co dělat. Líbilo se mi, jak každý trpaslík vypadá jinak, a přitom všichni vypadají jako trpaslíci. Teda až na Filiho a Kiliho, který vypadá, jako kdyby si paní trpaslíkova odskočila na one wild night s Aragornem, ale teda dobře no.

Nebudu tomu dávat žádný hodnocení, známky, body, procenta, bludišťáky, nic. Ať si každý udělá názor sám, po tom, co se na to podívá, za to to určitě stojí. Šlo to natočit i lépe, víc vysvětlit některé věci, občas se zbytečně neodkloňovat od předlohy, občas se zas k ní až moc neupínat, ale tak…půjdu na to určitě ještě párkrát, Hobit sice pána prstenů (hlavně první díl) nepřekonal, ale to neznamená, že se nestal důstojným pokračováním celé série (nebo spíše prequelem )

 

 

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa