Daughter of the Sea (Warbringers: Jaina)

Blizzard příští měsíc vydává další datadisk, a rozjel solidní marketingovou masáž, kde se snaží hráčům více přiblížit jednotlivé osudy a vývoje postav, které budou hrát v novém datadisku prim. Musím říct, že se mi to velice líbí a inspiruje. Jako důkaz nechť poslouží báseň, kterou jsem napsal o dlouho očekávaném setkání Windrunner sisters.

Včera vyšlo nové video s Jainou Proudmoore, které obsahuje naprosto kulervoucí song a ten jsem se rozhodl volně převeršovat do jazyka českého. Jaina se zamýšlí nad jedním z nejtěžších rozhodnutí, které kruciálně ovlivnilo její život: Zradu vlastního otce Daelina, jenž jí nezištně vyplul na pomoc, a chtěl jí spasit před hordami zelených kůží. Jenže Jaina si tenkrát myslela, že orkové jsou kámoši a fotřisko je moc overzealous a nechala ho zakokrhat. No co Vám budu říkat, byla tenkrát ještě dost naivní. Video níže, můj veršovaný překlad pod ním: pusťte si to a k tomu si přečtěte ten textík a budu happy.

 

Dcera moře

Pozor, pozor, na Dceru Moře si dej

Pozor! Ten křik jsem tenkrát slyšela

Jeho slova nesl dál mořských vánků rej

Než se pod vodu potopil a zmlkl docela

 

V krví nasáklém pobřeží Kalimdoru stál

Zde námořníci boj a smrt nalezli jen

Tam v Theramoru padl i sám admirál

Když byl vlastní dcerou v boji opuštěn

 

Proč to, proč to, ach Dcero Moře?

Proč to? Zapomněla jsi na dny u pobřeží?

Náš národ pro Tebe pýchou hořel

Ale Tvé srdce již dávno jinde leží

 

Když prchla přes hluboký oceán

Admirál hned na západ se dal

Touhou spasit dceru on byl hnán

Že naživu ještě bude, zadoufal

 

Tam našel na březích vzdálených

Nepřátel velký šik a val

Když byl napaden mnohými z nich

Jeho dcera jen stála opodál

 

Hrob hluboko ve vlnách pak měl

Zrazen vlastní rodinou na dno se noří

K svému národu z posledních sil zakřičel

Na pozoru se měj před Dcerou Moří!

 

Já bych si hrozně přál, aby Jainu Proudmoore, postavu kterou znám už od roku 2002 z Warcraftu III potkalo jednou něco hezkýho. Protože to, co jí potkalo za šestnáct let historie světa Warcraftu, je cokoliv, jen ne hezký – ona je takovým Kennym warcraftu. Tvůrci z ní sice udělali hot blonďatou kouzelnici s pohlednejma cecoušema, poslali ji studovat prestižní Kirin-Torskou magickou univerzitu, a přihráli jí korunního prince Arthase jako romanci, ale tady její štěstí tak nějak skončilo.

Co se dělo pak? Poté co se Jaina připojila k Arthasovi na jeho osvíceném úkolu zachránit Lordaeron od plesnivců, a vypadalo to, že všechno dobře dopadne, jeeenže Arthas udělal velké nou nou a začal kydlit vlastní poddané ve Stratholmu, na což se Jaina nemohla koukat a vzala kramle. Milej Arthas to korunoval tím, že našel prokletý meč Frostmourne a podstoupil poctivý brainwash. Vrátil se do Lordaeronu, a zabil taťuldu krále, mentora Uthera, i Jainina učitele – arcimága Antonidase. Jaina prchla do Kalimdoru, kde se spojila s orky vedené Thrallem a Tyrande s jejími elfy aby společně porazili vrchního nezbedu démona Archimonda. Což se jim sice podařilo, ale její otec Daelin Proudmoore, vládce ostrovního království Kul Tiras se doslechl, že Jaina se zapletla s orky, a jako správný otec ji chtěl svést ze scestí – o tom je vlastně ta písnička, kterou jsem překládal. Jenže Jaina raději pomohla brutálním krvežížnivým zelenokožcům, než vlastnímu taťkovi, a před jejíma očima ho vykuchali. Výsledkem bylo, že její matka Catherine i její národ ji odsoudili a zavrhli.

To samé si milá Jaina zopakovala o datadisk později s Arthasem – opět někdo, koho milovala a opět ho viděla umírat. Lovely! Pokud si myslíte, že s touhle postavou to nemohlo dopadnout hůř, tak mohlo – to když Garrosh Hellscream anihiloval její vlastní město Theramore, kterému vládla, protože why the fuck not. Byla oloupena i o odplatu v podobě přílivové vlny na Orgrimmar – hlavní město orků, když jí to Thrall rozmluvil. Její druhá láska s dračím aspektem Kalecgosem taky nedopadla, Kalec je multikulti a nemá pochopení pro zahořklou Jainu co z toho všeho zešedivěla ani pro její opodstatněnou nenávist k Hordě. Já teda pro to pochopení mám. Nejen, že Jaina přišla o otce, svojí lásku Arthase, učitele Antonidase, celý svůj národ, který žil v Theramoru, nejen že její vlastní matka a kdokoliv v její domovině jí nesnáší, ale navíc jí ani nikdo nespolouchá.

Když radila Varianovi, aby po porážce Garroshe rozjebal zbytky hordy – nic. Když radila mágům v Dalaranu, aby mezi sebe nepouštěli horďáky – nic. Jaina Proudmoore má naprosto jedinečné postavení ve světě Warcraftu. Každý si s ní akorát vytírá řiť, a já bych si fakt přál, aby pro tuhle postavu tady v tom novým datadisku bylo konečně něco hezkýho.

Takže bych si tak tipnul, že jí vývojáři zabijou. Což pro ní vlastně bude docela vysvobození. Achjo. Dejte si pozor na svá přání, mohla by se splnit.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa